Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
421
Bizonyítsd be hogy a háromszög derékszögű.Ha nem derékszögű, akkor írd fel úgy a c oldalt hogy derékszögű háromszöget kapjunk.
a, a=130 cm és b=8,4 m és c=85 dm
b, a=3,3 dm és b=560 mm és c=0.72 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög akkor derékszögű, hogyha igaz az állítás, hogy az egyik oldalának négyzete a két másik oldal négyzetösszegével egyenlő, a Pitagorasz-tétel értelmében. Vizsgáljuk meg az oldalakat! Fontos, hogy a mértékegységet átváltsuk, ha szükséges.

a)

a = 1,3 m
b = 8,4 m
c = 8,5 m

A derékszögű háromszögben az átfogó mindig a leghosszabb oldal, ezért ez legyen most c, feltételezve, hogy a háromszögünk most derékszögű.
Ekkor a tételt alkalmazva:

c² = a² + b² vagyis 8.5² = 1.3² + 8.4²

Ezt az állítást a számológépbe beütve igazolhatjuk, hogyha beütjük az egyenlet jobb oldalát, majd abból négyzetgyököt vonunk. Egyenlőséget kapunk, ezzel beláttuk, hogy a háromszög valóban derékszögű.

Hogyha hamis állításra jutunk, ugyanez az eljárás, a befogók négyzetösszege akkor is az átfogó (leghosszabb oldal) négyzetével lesz egyenlő, ebből gyököt vonva kapjuk meg az átfogót. Ennélfogva a b) feladatban ugyanez az eljárás. Figyelj arra, hogy stimmeljenek a mértékegységek.
Módosítva: 5 éve
0