Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika szöveges feladatokban szeretném a segítségeteket kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
519
Valaki tudna segíteni megoldani, és magyarázatot adni a feladatokra?

A pénzemnek elköltöttem az ötödét reggelire, ebédre a 30%-át és uzsonnakor a tizedét, így maradt 1500 Ft-om. Mennyi pénzem volt eredetileg? Hány százaléka a reggelire szánt pénznek az ebédpénz?


Anna, Dóri és Zsófi pizzázni mentek. Dóri 45%-át fizette annak, mint amennyit Anna költött. Zsófi 25%-kal többet fizetett Annánál. Hárman együtt 5400 Ft-ot fizettek. Ki hány forintot fizetett?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, beadandó
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam a megoldást.
0

Szia!

Reggeli: x/5
Ebéd: 0,3x
Uzsonna: x/10
Marad: 1500Ft

1500+x/5+0,3x+x/10=x
1500+2x/10+0,3x+x/10=x /*10
15000+2x+3x+x=10x
15000+6x=10x /-6x
15000=4x /:4
3750=x

Reggeli: 3751:5=750 Ft
Ebéd: 0,3*3750=1125 Ft
Uzsonna: 3750:10=375 Ft
Marad: 1500 Ft

3750Ft volt eredetileg.

1125:750/100=150%
150%-a.




Anna: 100x
Dóri: 45x
Zsófi: 125x
5400=100x+45x+125x
5400=270x /:270
20=x

Anna: 100x=100*20=2000 Ft
Dóri: 45x=45*20=900 Ft
Zsófi: 125x=125*20=2500 Ft

Ell:
2000+900+2500=5400 Ft

Anna 2000 Ft-ot, Dóri 900 Ft-ot, Zsófi pedig 2500Ft-ot költött.
0