Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1058
Kálium-kloridból és kalcium-kloridból álló szilárd keverék 29,8 g-ját vízben oldottuk és ezüst-nitrát-oldattal reagáltattuk. A reakcióban 71,7 g ezüst-klorid-csapadék keletkezett. Írja fel a lejátszódó reakciók egyenletét!
Mennyi a keverék tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
KCl + AgNO3 = AgCl + KNO3

CaCl2 + 2 AgNO3 = 2 AgCl + Ca(NO3)2

M(KCl)=39+35,5=74,5 g/mol
M(CaCl2)=40+71=111 g/mol
M(AgCl)=108+35,5=143,5 g/mol

71,7 g AgCl anyagmennyisége 71,7/143,5=0,5 mol

a keverék legyen x g KCl és 29,8-x g CaCl2 összetételű.

1 mólból 1 mol,
x/74,5 mol KCl-ból x/74,5 mol AgCl keletkezik.

1 mólból 2 mol,
(29,8-x)/111 mol CaCl2-ból 2*(29,8-x)/111 mol AgCl keletkezik.

A kettő összege 0,5 mol lesz.

x/74,5 + 2*(29,8-x)/111 = 0,5

111*x + 2*74,5*29,8 - 2*74,5*x = 0,5*74,5*111

-38*x = -305,45

x= 8,04 g KCl -ot és 29,8-8,04= 21,76 g CaCl2-ot tartalmaz a keverék.

w%(KCl)=8,04*100/29,8= 26,98%
w%(CaCl2)=21,76*100/29,8= 73,02%
0