Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
783
Klórgázt az alábbi rendezendő reakcióegyenlet alapján állíthatunk elő:
KMnO4 + HCl = Cl2 + MnCl2 + KCl+ H2O
8,50 dm3 10,0 C-os, 97,0 kPa nyomású klórgáz előállításához hány g kálium-permanganátra és hány cm3 10,5 mol/dm3 koncentrációjú sósavra van szükség, ha a sósavat 8,00%-os feleslegben alkalmazzuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
KMnO4 + HCl = Cl2 + MnCl2 + KCl+ H2O

oxidációs számok:
KMnO4 (Mn): +7
MnCl2 (Mn): +2
HCl (Cl): -1
Cl2 (Cl): 0

Változás: Mn: 5, Cl: 1

KMnO4 + 5 HCl = 2,5 Cl2 + MnCl2 + KCl+ H2O

KMnO4 + 8 HCl = 2,5 Cl2 + MnCl2 + KCl+ H2O

KMnO4 + 8 HCl = 2,5 Cl2 + MnCl2 + KCl+ 4 H2O

2 KMnO4 + 16 HCl = 5 Cl2 + 2 MnCl2 + 2 KCl+ 8 H2O

A klórgáz anyagmennyisége:
n=(p*V)/(R*T)=(97000 Pa * 0,0850 m³) / (8,314 J/(mol*K) * 283,15 K) = 3,5024 mol

5 mol klórgáz 2 mol KMnO4-ból keletkezik,
3,5024 mol klórgáz 3,5024*2/5= 1,4010 mol KMnO4-ból keletkezik.

1 mol KMnO4 tömege: 158,04 g, akkor
1,4010 mol tömege 1,4010*158,04 = 221,41 g KMnO4 szükséges.

5 mol klórgáz 16 mol HCl-ből keletkezik,
3,5024 mol 3,5024*16/5=11,20768 mol HCl-ből keletkezik.

1000 cm3 sósav oldat 10,5 mol HCl-t tartalmaz,
x= 11,20768*1000/105= 1067,4 cm3 sósav oldat 11,20768 mol HCl-t tartalmaz.

8,00 %-os felesleg esetén ennyivel több sósav kell:

1067,4*1,0800 = 1152,8 cm3 sósav kell 8,00% felesleg esetén.

(1152,8-1067,4 = 85,39 cm3
85,39*100/1067,4=8%)
0