Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Egy kör átmérőjének végpontjai: A(-5,1) B(3, 3).
Írjuk fel a kör egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gfhj
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet.
A(-5;1) pontba az a = (-5;1) helyvektor mutat a = (a_1; a_2)
B(3;3) pontba a b = (3;3) helyvektor mutat b = (b_1; b_2)

A kör középpontja legyen F, mert ez az AB szakasz felezési pontja, hiszen az AB szakasz a kör átmérője.
F pontba az f helyvektor mutat. f = ((a_1 + b_1)/2; (a_2 +b_2)/2)
f = (-1;2)
=> a kör sugara (r) hossza: az AF-vektor hossza:  (-1-(-5))^2+(2-1)^2  =  17 

Kör egyenlete: (x-u)^2 + (y-v)^2 = r^2, ahol a kör középpontja az (u;v) pont, r pedig a sugár

=> (x-(-1))^2 + (y-2)^2 = ( 17 )^2
=> (x+1)^2 + (y-2)^2 = 17


Módosítva: 5 éve
0