Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás és szélsőérték

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
613
Valaki tudna segíteni?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A másodiknál deriváljuk a függvényt: 3cos(x)-4sin(x), ennek ott lesz szélsőértéke, ahol ez 0, tehát:

3cos(x)-4sin(x)=0, rendezés után 3/4=tg(x)-et kapjuk, ezt kell megoldani x-re.

Harmadik: nézzük a kúp alaplapjára merőleges, az alapkör átmérőjén áthaladó fősíkmetszetet, ekkor egy egyenlő szárú háromszöget látunk, beleírva egy téglalap. A téglalap merőleges oldala (ami egyben a henger magassága is) a háromszögből egy derékszögű háromszöget vág le, ami hasonló a háromszög magassága által levágott derékszögű háromszöghöz, ezért felírható rájuk a hasonlóság; ha a henger magassága m, sugara r, akkor:

M/m=R/(R-r), vagyis m=M*(R-r)/R, így a henger térfogatát már meg tudjuk határozni: alapterület*magasság=r²*π*m, de m értékét kifejeztük r-ből: r²*π*M*(R-r)/R=(r²*π*M*R-r³*π*M)/R, ezt kell deriválni r szerint és maximalizálni.

Az utolsónál a szabályok szerint kétszer deriválod. Rutinfeladat.
Módosítva: 9 éve
0