Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok pH-ja

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
735
Mennyi az alábbi oldatok pH-ja?
A) 250,0 cm3 1,00 tömeg%-os, 1,008 g/cm3 sűrűségű salétromsavoldat
B) 750,0 cm3 7,20 g/dm3 tömegkoncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat
C) Ha a fenti két oldatot elegyítjük és 2,00 dm3 térfogatra egészítjük ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
salétromsav erős sav, tömény oldatában is teljes a disszociáció, tehát a pH-hoz a hidrogénion koncentráció a salétromsav mol/dm3 koncentrációjával egyezik meg.

a)
Az 1,00 tömeg%-ból mol/dm3 koncentrációt kell számolni.

250 cm3 oldat tömege: 250,0 cm3 * 1,008 g/cm3 = 252 g, ebben 1% a salétromsav: 2,52 g

Ennek az anyagmennyisége: 2,52 g / (1+14+3*16) = 2,52 g / 63 (g/mol) = 0,04 mol, ami 250 cm3 oldatban van.

tehát 1000 cm3-ben, akkor ennek 4-szerese lesz a mol/dm3 koncentráció: 0,16 mol/dm3 a salétromsav konc.

HNO₃ = H+ + NO₃-

1 mol salétromsavból 1 mol H-ion keletkezik, tehát a H-ion koncentráció megegyezik a sav koncentrációval.

pH= - lg [H] = -lg(0,16) = 0,80

b)
NaOH-ra ugyanezen az elven kell kiszámolni, de pH+pOH=14-et használni kell.
Először OH-ion koncentrációt kell számolni mol/dm3-re. (lásd c feladat)

750 cm3 ben 0,135 mol NaOH van,
1000-ben x=1000*0,135/750=0,18 mol

c(NaOH)=c(OH)=0,18 mol/dm3
pOH=-lg[OH]=-lg(0,18)=0,74
pH=14-pOH=14-0,74=13,26

c)
HNO3 + NaOH = NaNO3 + H2O

1 mol 1 móllal reagál.

n(HNO3)=0,04 mol

1 dm3 (1000 cm3) oldatban 7,20 g NaOH van
750,0 cm3-ben x=750,0*7,20/1000 = 5,4 g, ami 5,4 g /40 (g/mol) = 0,135 mol

tehát NaOH felesleg marad az oldatban:
0,135-0,04=0,095 mol, ami kiegészítve 2 dm3 oldatban van.

Ez 0,095/2=0,0475 mol/dm3 NaOH és ugyanennyi OH-ion koncentrációt jelent, mert a NaOH erős bázis tömény oldatában is teljes a disszociáció, tehát 1 mol NaOH-ból 1 mol OH-ion keletkezik.

pOH= - lg[OH] = -lg(0,0475) = 1,32

pH=14-pOH=14-1,32= 12,68

Módosítva: 5 éve
0