Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
578
Egy szén-monoxidot és szén-dioxidot tartalmazó gázelegy 25,0 térfogat%-ban tartalmaz szén-monoxidot.
a) Mennyi a gázelegy átlagos moláris tömege?
b) Mennyi a gázelegy tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
M(elegy)=x(CO)*M(CO)+x(CO2)*M(CO2)

az átlagos moláris tömeg gázelegyek esetén a móltömegek szorozva a móltörtekkel és ezeknek az összege.

Gázok mól és térfogat %-os összetétele megegyezik azonos állapotban, ez gázelegyekre különösen igaz, hiszen keverék, eleve azonos állapotban vannak a komponensek.

M(elegy)=0,25*28 + 0,75*44 = 7 + 33 = 40 g/mol

w%(CO)=7*100/40 = 17,5 m/m%
w%(CO2)=33*100/40= 82,5 m/m%
0