Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
464
A magasággal való számolást nem igazán értem!
Valaki aki tudja legyen szíves leírni.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Így menni fog, vagy van még valami, amit nem értesz?

Ha megnézed, akkor a magasság két derékszögű háromszögre osztja az egyenlő oldalú háromszöget. Elég csak az egyik felét nézni, és akkor láthatod is a derékszögű háromszöget.

1.
Az "a" 24 m, de ez a teljes háromszög alja, a derékszögűnek ez csak a fele. 12 m-rel kell kiszámolni a felét.
m=1,7 dm
a/2=120 dm
b=x dm
Innen már könnyebb felírni:
b²=1,7²+12²
Ezt kiszámolva megkapod a b-t.

2.
Itt is csak az "a" felét kell venni.
a/2=22 dm
m=x dm
b=36 dm
36²=22²+x²

3.
a/2=x dm
m=3,8 dm
b=5,9 dm
5,9²=3,8²+x²
(Az eredményt meg kell szorozni 2-vel a végeredményhez, mert ez csak az "a" fele!)

4.
a/2=4 km
b=6,7 km
m=x km
6,7²=4²+x²
2