Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
393
500,0 cm3 30,0 tömeg%-os, 1,176 g/cm3 sűrűségű salétromsavoldat hány g rezet old fel és hány dm3 15,0 celsius-os, 0,980 MPa nyomású gáz fejlődik az Cu + HNO3 = Cu(NO3)2 + NO + H2O egyenlet alapján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

rendezett egyenlet:

`3*Cu+8*HNO_3→3*Cu(NO_3)_2+2*NO+4*H_2O`

500,0 cm3 30,0 tömeg%-os, 1,176 g/cm3 sűrűségű salétromsavoldat:

500*1.176*0,3=176.4 gramm a tiszta salétromsav, ez `n=176.4/63=2.8 mol`,ennyi salétromsav van,

egyenlet alapján:
3 mol réz 8 mol savval, akkor 2.8 mol sav 1.05 mol réz, ez `1.05*63.5=66.68 gramm`, tehát ennyi rezet old fel.

egyenlet alapján:
8 mol sav 2 mol gázt fejleszt, akkor 2.8 mol sav 0.7 mol gázt fejleszt. A MPa-t átváltom kPa-ba, ez 980 kPa.
Egyesített gáztörvényből:

`V=(n*T*R)/p`
`V=(0.7*288*8.314)/980=1.71 dm^3`.

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0