Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kémiában!

Főoldal » Középiskola » Kémia
303
100 g 100°C-on telített réz (II) -szulfát-oldatot 20°C-ra hűtünk. Hány g rézgálic kristályosodik ki eközben? (100 g víz 100°C-on 75,4 g, 20°C-on 20,7 g vízmentes CuSO4-ot old.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Van 100 fokon:
100 gramm telített oldatot. Azt tudod, hogy ezen a hőmérsékleten 100 gramm víz 75.4 grammot old, tehát egy telített oldat ezen a hőmérsékleten: `75.4/175.4*100=43%-os`. Tehát akkor 100 gramm oldatban 43 gramm rézgálic van.

20 fokon a telített oldat:
`20.7/120.7*100=17.15%-os`, tehát 20 fokon 17.15%-osnak kell lennie az oldatnak, ezt az egyenletet tudod felírni, ahol az x a kivált réz-szulfát tömege.

`(43-x)/(100-x)=0.1715`, ennek a kiszámolását rád bíznám.

Kérdésed van, nyugodtan írj!


-S.R.
0