Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt kémia ( gázelegyek)

Főoldal » Középiskola » Kémia
986
Jó napot kívánok! Valaki esetleg tudna nekem segíteni ebben a feladatban ?
Hány százalékos felesleget tartalmazott az egyik komponensből az a hidrogén-klór gázelegye, amelyet meggyújtva a keletkező gázelegy levegőre vonatkoztatott sűrűsége 0,5448? ( Átlagos moláris tömeg (levegő)= 29g/mol).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gázelegyek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Reakció:

`H_2+Cl_2→2*HCl`

Tudod:

`rho_("levegőre")=0.5448`
`M_("levegő")=29g/(mol)`

Ezekből következik:
`M_("gázelegy")=29*0.5448=15.8g/(mol)`

Ebben a gázelegyben hidrogén-kloridon kívül van az egyik reagensből, tehát vagy hidrogénből vagy klórból, ezt a két esetet fogjuk megnézni:

ha klór van feleslegben:

feltételezzünk 1 mol gázelegyet, ekkor:

`15.8=(36.5x+(1-x)*71)/1`
`x=1.6`, ez nem lehet megoldás, ugyanis 1 mol gázelegyben nem lehet 1.6 mol hidrogén-klorid, tehát feltételezésünk rossz, már tudjuk, hogy hidrogénből van felesleg, kérdés, hogy mennyi.

hidrogén felesleg:

megint induljunk ki 1 mol gázelegyből, ekkor:

`15.8=(36.5x+(1-x)*2)/1`
`x=0.4`, ez azt jelenti, hogy 0.4 mol hidrogén-kloridunk van a gázelegyben, ebből következik, hogy 0.6 mol van hidrogénből.

Láthatod a reakcióegyenletből, hogy 2 mol hidrogén-klorid képződéséhez 1 mol hidrogén szükséges, nekünk 0.4 mol hidrogén-klorid fejlődött, amihez 0.2 mol hidrogén szükséges, de még marad 0.6 mol hidrogén, így a felesleg 300%-osnak adódik.

Remélem, nem lett túl vázlatos. Bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj!


-S.R.
0