Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex számok gyakorló feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
490
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szóljál ha valami nem világos:
https://www.geogebra.org/m/kwpd6tbq
0

1⁰⁰a)
Algebrai alakja: z1= 27*(- 2 /2 - i *(- 2 /2))=27*(- 2 /2 + i *  2 /2) = -13,5* 2  +13,5  2  i
r =    ((-13,5* 2 )2 + (13,5* 2 )2) =  364,5 +364,5  = 729  =27
φ =arctg((13,5* 2 )/(-13,5* 2 ) = arctg(-1)
φ = 180⁰-45⁰ = 135⁰
z1 = 27*(cos135⁰ + i * sin135⁰)

b) z2 algebrai alakját is meg kell adni.
r = 6
φ = 3π/4 =135⁰
z2 = a + b*i
a = r*cosφ = 6*cos135⁰ = 6* (- 2 /2) = -3* 2 
b = r*sinφ = 6*sin135⁰ = 6* 2 /2 =3* 2 
z2 = -3* 2  + i*3 2 

z1 - 2z2 = -13,5 2  + 13,5 2  *i - 2*(-3 2  + 3 2  *i) = -13,5 2  + 13,5 2 *i + 6 2  - 6 2  *i = -7,5 2  + 7,5 2  *i

c) 3 z 1 : 3 db megoldás lesz.

3 r  = 3 27  = 3

1. megoldás:
3 z 1 = 3* ( cos ( (135⁰ + 0*360⁰)/3) + i * sin ((135⁰ + 0*360⁰)/3)) = 3*(cos45⁰ + i*sin45⁰) = 3*( 2 /2 + i* 2 /2) = 3 2 /2 + i*3 2 /2
Trigonometrikus alak : 3*(cos45⁰ + i*sin45⁰)

2. megoldás:
3 z 1 = 3* ( cos ( (135⁰ + 1*360⁰)/3) + i * sin ((135⁰ + 1*360⁰)/3)) = 3*(cos165⁰ + i*sin165⁰) = 3*((- 6  -  2 )/4 + i*( 6  -  2 )/4) = (-3 6  - 3 2 )/4 + i*(3 6  - 3 2 )/4
Trigonometrikus alak : 3*(cos165⁰ + i*sin165⁰)


3. megoldás:
3 z 1 = 3* ( cos ( (135⁰ + 2*360⁰)/3) + i * sin ((135⁰ + 2*360⁰)/3)) = 3*(cos285⁰ + i*sin285⁰) = 3*(( 6  -  2 )/4 + i*(- 6  -  2 )/4) = (3 6  - 3 2 )/4 + i*(-3 6  - 3 2 )/4
Trigonometrikus alak : 3*(cos285⁰ + i*sin285⁰)

1