Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora erőt fejt ki az ülés a függőleges síkú 225 m sugarú körpályán 270 km/h sebességgel mozgó repülőgép 80 kg tömegű pilótájára a pálya legalsó, illetve legfelső pontján?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1035
Mekkora erőt fejt ki az ülés a függőleges síkú 225 m sugarú körpályán 270 km/h
sebességgel mozgó repülőgép 80 kg tömegű pilótájára a pálya legalsó, illetve
legfelső pontján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Felső pontban Fcp=mg+NY
Alsó pontban Fcp=NY-mg
NY a nyomóerő, Fcp=(m*v^2)/r
0

A dinamika alaptörvénye a körmozgásra:

Fcp = m * acp

Mivel acp = m*v2/r

Fcp re nekem 2000N jött ki. (természetes a km/h -t átváltva )

Ekkor ha vizsgájuk a pontokban, hogy mi mutat a középpont felé, azt találjuk, hogy a felső pontban mg és NY is a középpont felé mutatnak, tehát mindketten okozzák, a körpályán maradást. Mivel pozitívnak vesszük a gyorsulás irányába ható erőket ezért a felső pontban

Fcp = mg + NY /ebből NY már könnyen kiszámolható, 1200N

Az alsó pontban mg mutat lefelé mint mindig, ezért ő kimozdítana a körpályáról, ha NY is lefelé mutatna, a test nem maradna körpályán. Mivel mg állandó m-re nézve, (800N), itt felírva az eredő (Fcp ) erőt:


Fcp = NY - mg vagyis itt NY = 2800N

Látható, hogy a test még akkor is körpályán tud maradni, ha a felső pontban a nyomóerő csaknem 0 abban a pillanatban, ez az abszolút határeset. (olyan kérdéseknél hasznos pl.: Minimum mekkora legyen a kerületi sebesség függőleges síkban? )
0