Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
555
Kálium-kloridot és nátrium-kloridot tartalmazó porkeverék 2,53 g-ját vízben oldjuk. Ebből az oldatból feleslegben vett ezüst nitráttal az összes halogenidiont lecsapjuk. 5,74 g szilárd anyagot kapunk. Számítsuk ki a keverék tömeg%-os és mol%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

`"Reakciók"`

`KCl+AgNO_3→AgCl+KNO_3`

`NaCl+AgNO_3→AgCl+NaNO_3`

(az ezüst-klorid lesz a szilárd anyag)


legyen:

`m_(KCl)=x`
`m_(NaCl)=y`

tudjuk:

`m_(AgCl)=5.74" g"`
`m_(keverék)=2.53" g"`
`M_(KCl)=74.6g/(mol)`
`M_(NaCl)=58.5g/(mol)`

előbb leírtakból következtethetjük:
`n_(KCl)=x/74.6`
`n_(NaCl)=y/58.5`

a következő egyenletrendszert tudjuk felírni:

`x+y=2.53`

`x/74.6+y/58.5=5.74`

Ennek és a többinek a kiszámolását rád bíznám, de ha nem megy tovább, akkor majd levezetem azt is, csak írd meg, hogy kell-e. Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0