Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
796
Nátrium-karbonátból és nátrium-hidrogén-karbonátból álló keveréket vízben oldunk. Az oldathoz sósavat adunk és felforraljuk, ekkor nátrium-klorid keletkezik. Állapítsuk meg a keverék mol%-os összetételét és a minta tömegét, ha a reakcióhoz 2,40 mol hidrogén-klorid szükséges és a folyamat során 1,56 mol szén-dioxid keletkezik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

reakciók:

`Na_2CO_3+2*HCl→2NaCl+H_2O+CO_2`
`NaHCO_3+HCl→NaCl+H_2O+CO_2`

legyen:
`m(Na_2CO_3)=x`
`m(NaHCO_3)=y`

tudjuk:
`M(Na_2CO_3)=106g/(mol)`
`M(NaHCO_3)=84g/(mol)`
`n_(CO_2)=1.56 mol`
`n_(HCl)=2.4 mol`

előbb leírtakból következtethetjük:
`n_(Na_2CO_3)=x/106`
`n_(NaHCO_3)=y/84`

ismeretlen molokra felírva a reakciókat:

`x/106*Na_2CO_3+2*x/106*HCl→2*x/106*NaCl+x/106*H_2O+x/106*CO_2`

`y/84*NaHCO_3+y/84*HCl→y/84*NaCl+y/84*H_2O+y/84*CO_2`


következő egyenletrendszert írhatjuk fel, az előbbiek alapján:

`2*x/106+y/84=2.4`

`x/106+y/84=1.56`

ezekből x-re `x=89.04" grammot"`, és y-ra `y=60.48" grammot"` kapunk. A minta tömege a kettő összege, tehát `149.52" grammm"` a minta tömege.

nátrum-karbonát anyagmennyisége: `0.84" mol"`
nátrium-hidrogén-karbonát anyagmennyisége: `0.72" mol"`
összes molszám: `1.56 "mol"`

nátrium karbonátra nézve: `0.84/1.56*100=53.85mol%`, a másik logikusan következik.

Remélem, nem túl vázlatos. Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1