Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
532
Mi annak az acetilén-etán gázelegynek a térfogat%-os összetétel, amelynek szén-dioxidra vonatkoztatott relatív sűrűsége 0,625?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

relatív sűrűségból fel lehet írni a következő egyenletet:
M(CO2)=44g/mol

`(rho_"gázelegy")/(rho_(CO_2))=0,625`
`(M_"átlagos"("gázelegy"))/(M(CO_2))=0,625`
`M_"átlagos"("gázelegy")=27,5g/(mol)`

`M(C_2H_2)=26g/(mol)`

`M(C_2H_6)=30g/(mol)`

induljunk ki 1 mol gázelegyből, ekkor:
`n(C_2H_2)=x`
`n(C_2H_6)=1-x`

Ezeknek ismeretében fel tudjuk írni a következő egyenletet:

`27,5=(26*x+30*(1-x))/1`, ebből x-re `x=0.625 mol-t` kapunk, ez az acetilén anyagmennyisége, ebből logikusan következik, hogy 0,375 mol az etán anyagmennyisége.

A térfogatszázalék megegyezik a mólszázalékos összetétellel, tehát acetilénre nézve 62,5 térfogat%-ot kapunk, etánra nézve 37,5 térfogat%-os összetételt kapunk.

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0