Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell bebizonyítani, hogyha egy négyszög átlói merőlegesek és a köré írt kör középpontja O, akkor az AOC törtvonal pont felezi a négyszög területét?

Főoldal » Középiskola » Matematika
969
Hogyan kell bebizonyítani, hogyha egy négyszög átlói merőlegesek és a köré írt kör középpontja O, akkor az AOC törtvonal pont felezi a négyszög területét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, négyszög, mértan
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Tehát az ABCD húrnégyszögről beszélünk. Ha igaz az állítás, akkor a BOD törött vonalról is
elmondhatjuk ugyanezt, mert A és C pontpár nincs kitüntetett helyzetben a B és a D pontokhoz
képest.

Felhasználunk egy segédtételt, ha `AC bot BD`, akkor
`a^2+c^2=b^2+d^2=4R^2`, ahol R a húrnégyszög köré
írt kör sugara. (lásd a csatolt képet)
Továbbá tudjuk, hogy `T_(ABCD)=frac{e*f}{2}=frac{b*d+a*c}{2}`
`DOC triangle` egyenlőszárú háromszög,
innen Pitagorasz-tétellel felhasználjuk, hogy `c^2+4*m_c^2=4*R^2`,
ahonnan `2*m_c=a`. `AOD triangle` egyenlőszárú háromszög,
innen Pitagorasz-tétellel felhasználjuk, hogy `a^2+4*m_a^2=4*R^2`,
ahonnan `2*m_a=c`.

`2*c*m_c=2*a*m_a=a*c`
Hasonlóan gondolkozva
`2*b*m_b=2*d*m_d=b*d`
`T_(AOCD)=T_(AOD)+T_(DOC)=frac{b*d+a*c}{4]=frac{T_(ABCD)}{2}`
Hasonló gondolkodással `T_(BODA)=frac{T_(ABCD)}{2}`is igaz állítás lesz.
q. e. d.

Kérdés még, hogy a fent idézett segédtételt a bizonyítással együtt tanultátok-e
az iskolában? Ha nem ismered az állítást, akkor reagálj erre, hogy a hiányosság
pótlására is legyen idő.
Módosítva: 5 éve
1

Hm...
0

Miközben kerestem a segédtételre a bizonyítást, találtam
az állításodra egy másik (rövidebb) levezetést is.

Másik bizonyítás: Legyen `AOB angle =mu` és `COD angle=nu`.
Ekkor `ADP angle=mu/2` és `PAD angle=nu/2`, mert ugyanahhoz
körívhez tartozó középponti és kerületi szögekhez tartoznak.
Ekkor`mu+nu=180°`,`T_(AOB)=R^2*sin(mu)/2` és `T_(COD)=R^2*sin(nu)/2`.
Mivel `sin(mu)=sin(180°-mu)=sin(nu)`adódik, hogy
`T_(AOB)=T_(COD)`. Hasonló gondolatmenettel `T_(AOD)=T_(BOC)`.
Innen már levezethető a bizonyítandó állításod.
q.e.d.

A segédtétel bizonyítása: Felhasználva az előbbi jelöléseket
Legyen `AOB angle =mu` és `COD angle=nu` és hosszabítsuk meg `AO`
félegyenest, amely körívet egy másik `X` pontban metszi.
Vizsgálva az `AXB` derékszögű háromszöget kapjuk, hogy
`AB=2*R*sin(mu/2)` és `BX=2*R*cos(mu/2)`. Mivel a `BX`
húr ugyanahhoz a `nu` középponti szöghöz tartozik, mint a `CD` húr,
ezért `BX=CD`. Így `AB^2+CD^2=4*R^2*(sin^2(mu/2)+cos^2(mu/2))=`
`=a^2+c^2=4*R^2`. Hasonló okoskodással nyerhető
a `b^2+d^2=4*R^2` összefüggés is. q.e.d.
Módosítva: 5 éve
1