Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségre lenne szükségem kémiából

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
904
Egy hidrogén-klorid - klór gázelegy sűrűsége standardállapotban 2,00 g /dm3. Mi a gázelegy tömeg%-os és mol%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Standard állapoton tudjuk, hogy 1 mol gáz `24,5dm^3-t` tölt ki, sűrűség 2 `g/(dm^3)`, akkor ebből a kettőből megkapjuk, hogy 1 mol gáz hány gramm. Tehát 1 mol 49 g-nak felel meg, ebből a kettőnől ki tudjuk számolni a gázelegy úgynevezett átlagos moláris tömegét, ami 49`g/(mol)` lesz. Ennek ismeretében a következőt írhatjuk fel:
n(gázelegy)=1 mol
M(HCl)=36,5`g/(mol)`
M(`Cl_2`)=71`g/mol`
n(HCl)=x
n(`Cl_2`)=1-x


`49=((1-x)*71+36,5*x)/1` , ha minden igaz x-re `x=0,6377mol`-t kapsz

x-szel a hidrogén-klorid anyagmennyiségét jelöltök, ebből kiderült, hogy 0,6377mol van 1 molban, tehát a gázelegyben ez 63,77mo%-nak felel meg, értelemszerűen a klór 36,23mol%.

Tudjuk ,hogy 1 mol 49 gramm, azt is már tudjuk, hogy ebbem 0,6377mol hidrogénklorid van, ami 23,28 gramm, összesen 49 grammunk van, tehát 47,51tömeg%-ot kapunk hidrogénkloridra nézve.

Tudjuk még hogy ebben az 1molban 0,3623mol klór van, ami 25,72 gramm, összesen 49 grammunk van, tehát 52,49tömeg% lesz az elegy klórra nézve.


Kérdésed van, nyugodtan írj! Kellemes ünnepeket!

-S.R.
0