Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1525
Egy mindkét végén nyitott U alakú csőben víz van. Mennyi lesz a két szárban lévő víz szintjének különbsége, ha az egyik csőbe 20 cm magasan olajat töltünk? (A víz sűrűsége 1000 kg/m3 , az olaj sűrűsége 850 kg/m3 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
A hidrosztatikai nyomás a cső mindkét oldalán ugyan akkora.

Az olaj nyomása a ott, ahol a vízzel találkozik összesen ró*g*h=850kg/köbméter*10m/s2*0,2m hidrosztatikai nyomást fejt ki a vízre.
Ennek kell egyenlőnek lennie a túloldalt "felnyomott" víz nyomásával, ami 1000kg/köbméter*10m/s2*h
Ha megoldod az egyenletet, akkor kijön, hogy h=850/1000*0,2=0,17m vagyis 17 cm-rel nő meg a víz szintje

Bár régen csináltam ilyent.
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
0