Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villányi ötösöm lesz kémiából 105-ös feladata

Főoldal » Középiskola » Kémia
685
A szertárban 10 m/m%-os konyhasóoldatot találunk. Hogyan készíthetünk ebből a legegyszerűbben 200g 20m/m%-os oldatot, ha van szilárd konyhasó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Villányi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!
Ha kisebb az ismeretlen oldat tömege mint 200 g:
Először is az ismeretlen, só oldatot, lemérjük mérlegen, majd kiszámoljuk, hogy hány gramm só van benne (ugye a 10%-a).
Azt tudjuk, hogy az oldatunknak 200 g-nak kell lennie, ami 20%-os,tehát 40 g só van benne, most ebből a 40 grammból levonjuk azt a só tömeget, amit az előbb kiszámoltunk, a kapott tömeget pedig hozzáadjuk az oldathoz, majd rárakjuk a mérlegre az oldatunkat, amibe már 40 g só van, és addig öntünk bele vizet, amég nem lesz 200 g.

Ha nagyobb:
lemérjük ugyanúgy, kiszámoljuk a 10%-át és hozzáadunk annyi sót, hogy 40 gramm legyen benne, ha ez meg van addig forraljuk, amég 200 gramm nem lesz az oldat
Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
Módosítva: 5 éve
0

Szerintem lemérjük az ismeretlen oldat tömegét (mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb, mint 200 g) és kiszámoljuk a 10 %-át. Ez a só mennyiség állandó.

Van egy határ tömeg: 177,7777778 g ennek a 10%-a 17,77777778 g, 40-17,77777778 = 22,22222222 g sót kell az oldathoz adni, ha a tömege pontosan 177,7777778 g. Így kapunk 200 g 20%-os oldatot.

Ez a legegyszerűbb eset.

Ha ennél kisebb az oldat tömege, akkor még sót és vizet kell hozzá adni, például 160 g, 16 g sóval, 40-16=24 g sót és 200-(160+24)= 16 g vizet.

Ha ennél nagyobb a tömege, akkor kell bepárolni és sót hozzáadni. Például 180 g, 18 g sóval, 40-18=22 g sót kell hozzáadni és 180+22 = 202 g, 2 g vizet kell elpárologtatni.

(Sokat kommenteltünk)

Reméljük, hogy 400 g alatt van a szertárban talált oldat, mert ez pont 40 g sót tartalmaz. Ezt az oldatot a felére kellene bepárolni.

Tehát 400 g és 177,7777778 g között igaz a 2. eset.
Módosítva: 5 éve
1