Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek3

Főoldal » Általános iskola » Matematika
441
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A osztály létszáma legyen : x fő

Ha Marci átment a B-be, akkor az A létszáma 1-gyel csökkent, a B osztályé pedig 1-gyel nőtt. Mivel a feltételek szerint ekkor a létszám megegyezett, ezért eredetileg a B-be 2-vel kevesebben járnak.

B osztály létszáma: x - 2 fő

Marci átment a C-be. Akkor az A-ban még mindig 1-gyel kevesebben voltak, vagyis x - 1 -en, a C-ben viszont 1-gyel többen lettek. Vagyis így 2-vel nőtt a C osztály létszáma az A-hoz képest. A feltétel szerint azonban az A-ban még így is 3-mal többen voltak, vagyis a C-sek 5-tel kevesebben vannak, mint az A-sok.

C osztály létszáma: x - 5 fő

Az évfolyamra 80 tanuló jár, tehát az egyenlet:
x + (x - 2) + (x - 5) = 80
3x - 7 =80 /+7
3x = 87 /:3
x = 29

Tehát:
A osztály létszáma: 29 fő
B osztály létszáma: 29 - 2 = 27 fő
C osztály létszáma: 29 - 5 = 24 fő
0