Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
431
Hány cm3 96 tömeg%-os, 0 802 g/cm3 sűrűségű tisztaszeszt kell desztillált vízzel 100 cm3-re hígítani, hogy 70 tömegszázalékos, 0,868 g/cm3 sűrűségű elegyet kapjunk? Mekkora térfogatú desztillált vizet használtunk a hígításhoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az összeöntéssel kapott oldatodról tudod, hogy:

`rho=0,868 g/(cm^3)`
`V=100cm^3`
`m/m%=70`

a sűrűségból és térfogatból ki tudod számolni az oldat tömegét, majd a tömegéből, hogy mennyi oldott anyag van benne, a keresett térfogathoz ebből fogunk kiindulni, hiszen ez lesz állandó mind a két oldatban, tehát:
`m("oldat")=0,868*100=86,8g`
`m("oldott anyag")=86,8*0,7=60,76g` , ennyi oldott anyagunk van a másik oldatban is

eredeti, összeöntés előtti oldatról tudjuk, hogy:
`m/m%=96`
`m("oldott anyag")=60,76g`
`rho=0,802g/(cm^3)`

tömegszázalékból és az oldott anyag tömegéből ki tudjuk számolni az oldat tömegét, majd ebből a sűrűség alapján az oldat térfogatát, ezzel meg is kapjuk a választ, tehát:
`"x-szel jelölöm az oldat tömegét"`
`x*0,96=60,76`, ebből `x=63,29g"-ot"` kapunk, ez

`V("eredeti oldat")=(63,29)/(0,802)=78,92cm^3`, ez a válaszunk is.

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1