Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek megoldani pls!

Főoldal » Középiskola » Matematika
448
Csak a függvények jellemzésében kérek segítséget!
Az alábbiak szerint:
-értelmezési tartomány
-értékkészlet
-zérushely
-menete
-szélsőérték
Megoldásokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, függvény, jellemzés
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kérlek nézd át függvények értékére vonatkozó transzformációkat és a függvény váltózójára vonatkozó transzformációkkal együtt. Ebben segíthet a https://matekarcok.hu/fuggvenytranszformaciok/ link is.

A középiskolában leggyakrabban használatos függvények közé tartoznak a lineáris, a másodfokú és az abszolútérték függvények. `x mapsto ax+b` leképezésről annyit kell tudni, hogy a domain-je az egész valós számegyenesre bővíthető, ugyanez vonatkozik az értékkészletre is. A zérushely az `ax+b=0` egyenlet megoldásával percek alatt levezethető. A menete is nyivánvaló, mert `a>0` esetén monoton növekszik, `a<0` esetén monoton csökken, míg `a=0` esetén konstans függvényről beszélünk. Ennek a függvénynek ezen a tartományon nincs soha szélsőértéke. (Más a helyzet a leszűkítések során, de arról most nem nyilatkozom) `x mapsto a(x+b)^2+c` leképezésről annyit kell tudni, hogy a domain-je az egész valós számegyenesre kiterjeszthető, csak az értékkészletre kell egy kicsit jobban odafigyelni. A parabola (-b; c) csúcspontja és típusa határozza meg az értékkészletet. Vele együtt a szélsőértéket is. Ha `a>0` akkor a csúcspont minimumhelyet illetve `a<0` esetén maximumhelyet határoz meg. Ezek után a monotonitási szakaszok levezetése is egyszerű feladat. A kért zérushelyeket `a(x+b)^2+c=0` egyenlet megoldása fogja szolgáltatni. A `x mapsto a|x+b|+c` leképezés esetén a másodfokú függvényről írtak átvihetők ide is. Ne felejtsd el a csúcspont itt egy töréspont lesz.
Módosítva: 5 éve
3