Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög-egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
608
Egy félszabályos háromszög rövidebbik befogójának négyszeresénél az átfogó 21 cm-rel rövidebb. Mekkora ez a befogó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A fél szabályos háromszögben az átfogó a rövidebbik befogó kétszerese, azaz: c=2a
A feladat szövege szerint: c=4a-21
Mivel mind a kettő bal oldala c, ezért a jobb oldalak is egyenlőek:
2a=4a-21 /-4a
-2a=-21 /:(-2)
a=10,5
Vagyis a rövidebb befogó 10,5cm hosszú.
Módosítva: 5 éve
0