Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
785
A metán hő hatására- megfelelő körülmények között- acetilénre és hidrogénre bomlik. Számítsa ki a folyamat reakcióhőjét! Hány dm³ st. állapotú metánból kell kiindulni, hogy a hőváltozás 942kJ legyen, ha 100%-osan végbemegy a reakció?

Delta kH(CH4)=-74,9 kJ/mol
Delta kH(C2H2)=+227kJ/mol

Előre is köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

`"Reakcióegyenlet:"`

`2*CH_4→C_2H_2+3*H_2`

`Delta_rH=3*0+1*227-2*(-74.9)=376.8(kJ)/(mol)`

`"Hőváltozás 942 kJ legyen:"`
`n=942/376.8=2.5mol`

`"1 mol standard állapoton 24.5 "dm^3"-t tölt ki, akkor 2.5 mol "61.25 dm^3"-t fog kitölteni, ennyi metán kell."`

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0