Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOSS

1145
Valaki tudna nekem egy adventi fogalmazást írni az adventi ídőszakról készülődésről meg ilyenek köszönöm előre a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Szia! Ennyit sikerült.
A vázlat (ezáltal a szöveg) forrásai:

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/advent

https://www.google.com/amp/s/www.penzcentrum.hu/otthon/advent-2020-mikor-van-advent-elso-vasarnapja-mi-a-jelentese-mit-unneplunk.1106740.html%3famp

A kérdés: https://ehazi.hu/q/65394

Ez vázlatnak szerintem jó, ppt-nek készült, de ez alapján írtam ezt a fogalmazást.

Az advent:
-négy teljes hét
-előkészület, várakozás, reménykedés ideje
-régebben böjtel is megszentelték
-kezdetét régen éjféli harangszóval jelezték
-egyházi év kezdete
-az emberek hajnali misékre jártak

Koszorú:
-advent jelképe
-fenyőgajjakból van fonva
-4 gyertyából minden vasárnap egyel többet gyújtanak meg
-a gyertyák Jézus születése révén szétáradó hitet, reményt, szeretetet, örömöt, világosságot tükrözik
-19. században jött divatba
-gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza
-templomokban áldják meg

1. koszorú:
-kocsikerék nagyságú
-24 gyertya
-minden hétköznap fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg

Hagyományok:
-Eladósorban lévő lány hajnali misére történő első harangozáskor a harang köteléből három szálat tépett, amit hajában hordott, hogy farsangkor sok kísérője legyen.
-Erdélyben a hajnali mise idején zárva tartották az ajtót és ablakokat, az ilyenkor állati alakot öltő boszorkányok ne ronthassanak a házakba.
-Az Alföldön a lányok a hajnali misére harangozáskor mézet vagy cukrot ettek, hogy édes legyen nyelvük, így férjet "édesgessenek" maguknak.

Babonák:
-4-én lányok Borbála-ágat vágtak, vízbe állították, ha kizöldült tudták, hogy következő évben férjhez mennek.
-Luca napján (december 13) a lányok 13 papírra fiúneceket írtak, minden nap elégettek egyet, az utolsó a jövendőbeli férjük nevét tartalmazt
-Luca napján kezdték el a Luca székét is, karácsonyi misén ráállva láthatók a boszorkányok
-Szent András napján (viccesen: Disznóölő Szent András) ekkor kezdték a disznótorokat, sosem szerdán, pénteken vagy szombaton, ekkor böjtöltek

Adventi naptár:
-eredeti jelentősége: elvezesse a felnőtteket és gyerekeket a karácsonyhoz
-az első 1908-ban készült Münchenben
-minden ablak mögött karányonyi ünnepkörre utaló gondolat
-vallási tartalom mára elavult
-minden ablakban csokoládá, marcipán




Fogalmazásban:

Az advent négy teljes hét, ami az előkészület, várakozás, reménykedés ideje. Régebben böjtel is megszentelték ezt az időszakot, melynek kezdetét éjféli harangszóval jelezték.
Ez az egyházi év kezdete, az emberek hajnali misékre jártak ilyenkor.
Az adventi koszorú az advent jelképe. A 19. században jött divatba, gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza. Fenyőgajjakból van fonva, a rajta lévő 4 gyertyából minden vasárnap egyel többet gyújtanak meg. A gyertyák Jézus születése révén szétáradó hitet, reményt, szeretetet, örömöt, és világosságot tükrözik. Az 1. koszorú kocsikerék nagyságú volt, és 24 gyertya volt rajta. Minden hétköznap fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg.
Ehhez az időszakhoz is rengeteg szokás, hagyomány társul, melyek tájegységenként változóak. Az eladósorban lévő lány például a hajnali misére történő első harangozáskor a harang köteléből három szálat tépett, amit hajában hordott, hogy farsangkor sok kísérője legyen. Erdélyben a hajnali mise idején zárva tartották az ajtót és ablakokat, hogy az ilyenkor állati alakot öltő boszorkányok ne ronthassanak a házakba. Az Alföldön a lányok a hajnali misére harangozáskor mézet vagy cukrot ettek, hogy édes legyen nyelvük, így férjet "édesgessenek" maguknak.
A népi babonák is minden szokáshoz társulnak, így erre az időszakra is vonatkozik pár. 4-én a lányok Borbála-ágat vágtak, vízbe állították, ha kizöldült tudták, hogy következő évben férjhez mennek. Luca napján (december 13) a lányok 13 papírra fiúneveket írtak, és minden nap elégettek egyet. Az utolsó a jövendőbeli férjük nevét tartalmazta. Luca napján kezdték el a Luca székét is, amire a karácsonyi misén ráállva láthatók a boszorkányok. Szent András napján (viccesen: Disznóölő Szent András) kezdték a disznótorokat, sosem szerdán, pénteken vagy szombaton, ezeken a napokon böjtöltek.
Az adventi naptár napjainkban is nagy kedvence mindnekinek. Azt viszont mindenki sejtheti, hogy eredetileg nem minden ablakban volt csokoládá, marcipán, vagy esetleg különböző kicsi ternékek. Mielőtt a valládi tartalom elavult volna, eredeti jelentősége az volt, hogy elvezesse a felnőtteket és gyerekeket a karácsonyhoz. Az első 1908-ban készült Münchenben. Ebben minden ablak mögött karányonyi ünnepkörre utaló gondolatok voltak találgatóak.
Nekem is nagy kedvencem az adventi időszak. Azért szeretem, mert mindig izgalmasan telik, és sok programot szerveznek szerte az egész országban.
Módosítva: 3 éve
1