Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
564
Két betét közül az egyik 2%-os, a másik 3%-os kamatot kamatozik, egy év alatt 66 forintot hoz. Ha a két kamatlábat felcseréljük, a kamat összege 7 forinttal csökken. Mekkora a két betét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, számítás, kamat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy az elsőbe x, a másodikba y forintot raktunk, ekkor a gyarapodás mértéke 0,02x+0,03y, ez a megadottak szerint 66 forint:

0,02x+0,03y=66

Ha megcseréljük a kamatlábakat, akkor 0,03x+0,02y lesz a hozam, ez 59-nek felel meg:

0,03x+0,02y=59

Értelemszerűen ezeknek egyszerre kell teljesülniük, tehát egyenletrendszerbe foglaljuk őket:

0,02x+0,03y=66 }
0,03x+0,02y=59 }, ezt meg tudjuk oldani. Érdemes úgy eljárni, hogy az elsőt szorozzuk 3-mal, a másodikat 2-vel:

0,06x+0,09y=198 }
0,06x+0,04y=118 }, ekkor kivonva egymásból a két egyenletet:

0,05y=80, erre y=1600 adódik, ezt beírjuk valamelyik egyenletbe:

0,02x+0,03*1600=66, ennek megoldása x=900.

Tehát az első betéten 900 forint, a másodikon 1600 forint van. Az ellenőrzés rád marad.
Módosítva: 9 éve
1