Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi! Sürgős lenne.

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
HCl-gázt vezetünk 100 g vízbe. A gáz teljesen feloldódik a vízben, és a keletkező sósav oldat
12 tömeg%-os lett.
Milyen tömegű és mekkora térfogatú standardállapotú HCl-gázt oldottunk fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

oldószer tömege: 100g
oldott anyag tömege: x

felírható:
`12=x/(x+100)*100`, amiből `x=13,64g=0,3737mol`

standard állapot:
1 mol `24,5dm^3`
0,3737mol `9,156dm^3`

Tehát 13,64 g-ot, ami `9,156dm^3` térfogatú HCl.

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0