Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány ml 1,50 pH-jú sósavoldat szükséges 27,5 ml 14,00 pH-jú NaOH oldat közömbösítéséhez?

Főoldal » Középiskola » Kémia
381
nem tudom, hogyan kéne megcsinálni ezt a feladatot, a segítséget előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH, sav, bázis, kámia, Közömbösítés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Hány ml 1,50 pH-jú sósavoldat szükséges 27,5 ml 14,00 pH-jú NaOH oldat közömbösítéséhez?

közömbösítési reakció:
`NaOH+HCl→NaCl+H_2O`, ugye ebből nekünk csak az ionok fontosak, tehát:
`OH^(-)+H^+→H_2O`

Induljunk ki a `NaOH` oldatból:

14-es pH-ja van, mivel ez egy lúg, értelemszerűen nekünk a pOH kell, ez nulla lesz, ami azt jelenti, hogy `1(mol)/(dm^3)` a `OH^-`-ionok koncentrációja, de nekünk van 27,5 ml-ünk ebből, ami 27,5 `cm^3`, tehát 27,5 mmol(milimol)-nyi `OH^-`-ionunk van.
Ezt ugyanennyi mol hidrogénion fogja semlegesíteni, azaz 27,5 mmol.


Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.


Sósav oldat:

mostmát tudjuk, hogy 27,5 mmol hidrogén ion kell.
Nekünk van sósavból 1,5 pH-jú oldatunk, ami `10^(-1,5)` `(mol)/(dm^3)` a hidrogénion koncentració, de nekünk 27,5 mmol kell, megnézzük, hogy ez hány köbcentiben van benne:
`V=(27,5)/(10^(-1,5))=869,6 cm^3=869,6 ml` kell ebből a sósav oldatból
1