Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek tudnál segíteni? SOS!!! 12óráig kell

Főoldal » Középiskola » Matematika
644
Egy téglalapalakú asztallap területe 32dm2 kerülete 24dm. Mekkorák az oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap oldalait a-nak és b-nek nevezzük.
A téglalap területe: T = a*b
Kerülete: 2*(a+b)

Tudjuk, hogy:
a*b = 32
2*(a+b) = 24

Ez egy egyenletrendszer, amit meg kell oldanunk. Kifejezzük a második egyenletből a-t:
2*(a+b) = 24
a+b=12
a = 12-b ---> ezt most behelyettesítjük az egyenletrendszer első egyenletébe:

(12-b)*b = 32
12b-b2 = 32
0 = b2 - 12b +32

Ez egy másodfokú egyenlet, amit a megoldóképletével kell megoldani. Ha megoldottad, a két eredmény:
b1 = 4 ---> behelyettesítünk: a = 12-b --> a1 = 8
b2 = 8 ---> a = 12-b ---> a2 = 4

Tehát ugyanazt a számpárt kaptuk, így az asztal két oldala 8 dm és 4 dm.


0