Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz

Főoldal » Középiskola » Matematika
855
Egy derekszogu trapez parhuzamos oldalai: AB=8, CD=4. A meroleges szar egyenlo a rovidebb parhuzamos oldallal. Mekkora a trapez kerulete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 'C' csúcsból merőleges függőleges vonalat húzunk az 'AB szakaszra', így a trapézt egy téglalapra + háromszögre bontja. Mivel a CD szakasz 4 cm, így az 'elvágott' AB szakasz is 4 cm lesz (amelyik a téglalaphoz tartozik). A háromszöghöz tartozó szakasz 8-4=4 cm lesz.

Most már felírható a Pitagorasz-tétel.
42+42=x2
16+16=x2
32=x2 /gyökvonás
~5,66=x

Kerülete:
a+b+c+d=4+4+5,66+8=21,66 cm a kerülete
0