Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenketekkel megoldható szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
815
Két egymást követő pozitív páratlan szám szorzata 4899. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Érthető?
1

Elnevezzük az egyik számot x-nek. A kettővel utána következő szám: x+2
Ezek szorzata 4899, tehát
x*(x+2) = 4899
x2 + 2x = 4899
x2 + 2x - 4899 = 0

Megoldjuk a másodfokút a megoldóképlettel. Eredményként két számot kapunk:
x1 = -71
x2 = 69

Mivel a feladat szerint csak pozitív számokat keresünk, ezért:
az egyik szám a 69
a másik szám 69+2 = 71
0