Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

377
Miért csapódik ki a majonéz?
Tudományos kémiai választ kérek magyarázattal !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mert tojás van benne, ezáltal rengeteg fehérjét tartalmaz. A fehérjék mechanikai hatásra (tojás felverése), nehézfémsókra, hő hatására (pl. tojássütés) kicsapódnak, vagyis irreverzibilisen denaturálódnak. Ez azt jelenti, hogy a harmadlagos és negyedleges szerkezetük visszafordíthatatlanul megváltozik. A fehérjék hidrátburkot is képeznek maguk körül normális esetben, ezért pl. könnyűfémsó (konyhasó) hatására dehidratálódnak, elvesztik hidrátburkukat. Ekkor összecsapódnak, vagyis koagulálnak. Ez azonban reverzibilis folyamat, mert víz hozzáadásával a vízburok helyreáll.
0