Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ARÁNYOSSÁG

Főoldal » Középiskola » Matematika
399
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Csatoltam képet.
1

1. feladat:
A szögeket elnevezzük 4x-nek és 5x-nek az arány alapján. A feladat szerint a harmadik szög a legkisebbnél 37°-al több. A legkisebb szög kizárásos alapon a 4x lesz, hiszen a harmadik nem lehet, az 5x pedig nagyob nála. Így a három szög:
4x , 5x, 4x+37
Mivel tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180°, így felírhatjuk az egyenletet, és megoldhatjuk:
4x + 5x + 4x + 37 = 180
13x + 37 = 180
13x = 143
x = 11°

Az egyik szög tehát 5x = 5*11 = 55°
A másik 4x = 4*11 = 44°
A harmadik = 44+37 = 81°

2. feladat
Itt is elnevezzük a két számot 8x-nek és 2x-nek.
Az összegük 350, tehát az egyenlet:

8x + 2x = 350
10x = 350
x = 35

Tehát az egyik szám 8x = 8*35 = 280
A másik szám 2x = 2*35 = 70
Módosítva: 5 éve
0

Csatoltam képet.
1