Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozatok

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
786
Határozd meg egy mértani haladvány első tagját és hányadosát, ha tudjuk, hogy az első három
tagjának összege 14, a negyedik, ötödik és hatodik tagjának összege pedig 112.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!

I. a1+a2+a3=14
II. a4+a5+a6=112
Írjuk fel a tagokat a1*qn-1alakban
I. a1+a1*q+a1*q2=14 /kiemeléssel
I. a1*(1+q+q2)=14
II.a1*q3+a1*q4+a1*q5=112 /kiemeléssel
II. a1*q3*(1+q+q2)=112
Vagyis két egyenletünk van:
I. a1*(1+q+q2)=14
II. a1*q3*(1+q+q2)=112
Osszuk el a másodikat az elsővel:
q3=8, amiből q=2
Visszahelyettesítve az első egyenletbe:
a1*(1+2+22)=14
a1*7=14, amiből a1=2


Módosítva: 5 éve
0