Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megkoszonnem ha valaki segitene ebben

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Egész szamok halmazan kell megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Érthető?
1

Mivel ez egy magasabb fokú egyenlet, így csinálunk belőle egy sima másodfokút.
4x4 - 5x2 + 1 = 0

Ha y-nak elnevezzük az x2-et, akkor fel tudjuk írni ugyanezt az egyenletet másodfokúként:
y = x2

4y2 - 5y + 1 = 0

Ha megoldjuk a másodfokú megoldóképletével ezt az egyenletet, akkor az jön ki, hogy
y1 = 1/4 és y2= 1

Ezeket be kell helyettesíteni az általunk kifjezett y-ba:
y = x2

y1 = 1/4 ---> x12 = 1/4 ---> x1 = 1/2 és -1/2

y2 = 1 ---> x22= 1 ---> x2 = 1 és -1

Ebből két jó megoldást kapunk, mert az egész számok halmazán oldjuk meg: 1; -1
Módosítva: 5 éve
1