Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3503
Mennyi 20 °C-os vizet kell 25 l 60 °C-os vízhez kevernünk, hogy 30 °C-os vizet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy x literre van szükségünk. Ha literenként megszámoljuk az összes °C-ot, akkor x*20+25*60=1500+20x °C-unk van. Ha ezt a mennyiséget egyenlően elosztjuk 25+x liter között, akkor 1 literre (1500+20x)/(25+x) liter jut, azt akarjuk, hogy ez 30 legyen, tehát:

(1500+20x)/(25+x)=30, szorzunk a nevezővel:
1500+20x=750+30x, kivonunk 20x-et:
1500=750+10x, kivonunk 750-et:
750=10x, végül osztunk 10-zel:
75=x, tehát 75 liter 20°-os vízre van szükségünk. Ekkor 75*20+25*60=3000 °C-unk lesz, ezt kell 75+25=100 liter víz között elosztani egyenlően, tehát mindenki 30°C-ot kap, ezt is akartuk.
0

Táblázat mellékelve.

A kitöltés menete:
-először felírod, hogy mennyi 20 °C-os és 60 °C-os víz van, értelemszerűen összeöntés után ezek összegződnek, tehát 30 °C-os vízből a két mennyiség összege lesz.
-ezután felírod, hogy ha literenként végigszámolnánk a hőmérsékletet a vízben, akkor összesen mennyi °C lenne bennük, itt is összeöntés után ezek összegződnek.
-az utolsó sor csak a 30 °C-os vízre vonatkozik, mivel ott osztjuk el a literek között egyenlően a °C-kat, aminek értelemszerűen 30-nak kell lennie.

Ezt az egyenletet megoldva kapjuk meg azt, hogy mennyi 20 °C-os vízre van szükség.

A második táblázat csak az ellenőrzésre szolgál, a zöld kör pedig azt jelzi, hogy jól számoltunk.
0