Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondoltam egy számot

Főoldal » Középiskola » Matematika
2663
gondoltam egy számot, hozzáadtam 8-at, majd az összeget elosztottam 3-mal, így a gondolt szám értékénél 4-gyel kisebbet kaptam eredményül. Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gondolt számot elnevezzük x-nek.
Ha hozzáadunk 8-at: x+8
Az összeget eloszjuk 3-mal: x+8/3
A gondolt számnál 4-gyel kisebb szám: x-4

A feladat alapján ezek egyenlőek:
x+8/3 = x-4
x+8 = 3x-12
8 = 2x -12
20 = 2x
10 = x

Tehát a gondolt szám a 10.
2