Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Egy szabályos négyszög oldalai 15cm átlója 18cm. Kérdés a területe. T=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négyszög két oldala (a és b) és az átlója (c) egymással egy derékszögű háromszöget alkotnak.
Ebben a derékszögű háromszögben a két oldal adja a két befogót, az átló pedig az átfogót. A feladatot a Pitagorasz-tétellel tudjuk megoldani:
a2 + b2 = c2

A feladat alapján:
a = 15 cm
b = ? cm
c = 18 cm

Be kell helyettesíteni, hogy megkapjuk a b oldalt:
152 + b2 = 182
225 + b2 = 324
b2 = 99
b = 9,95 cm

A négyszög területe: T = a*b
Vagyis a két oldalának a szorzata: 15*9,95 = 149,25 cm2

Nekem maximum anyi furcsa a feladatban, hogy szabályos négyszöget ír. A szabályos négyszög tudtommal az, aminek minden oldala egyenlő (tehát maga a négyzet). Ha viszont így volna, akkor nem lehetne az átlója 18 cm, szóval csak elírás, vagy csak én gondolom túl... :)
1