Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2395
Anya csalamádét készít, melyben a paprika, az uborka és a káposzta aránya 2 : 2 : 3. Mennyi káposztára van szükség, ha 5 kg uborka kerül bele? Hány kg csalamádé készül ekkor összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Paprika : uborka : káposzta = 2 : 2 : 3
Ebből tudjuk, hogy az uborka 5 kg. Mivel uborka és paprika ugyanolyan arányban vannak benne, így tudjuk, hogy a paprikából is 5 kg kerül bele.
Ha elnevezzük ezeket is 2x-nek, 2x-nek és 3x-nek, akkor tudjuk azt, hogy
2x = 5kg tehát --> x = 2,5 kg.
Ebből kiszámolhatjuk, hogy a káposzta, ami 3x az hány kg --> 3x = 3*2,5 = 7,5 kg.
Ezért az egész csalamádé 5+5+7,5 = 17,5 kg lett.
0