Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Gondoltam egy termeszetes számra, megszoroztam egy 28-cal nagyobb számmal, eredményül a szám 5-szorosenel 924-gyel nagyobb számot kaptam. MELYIK EZ A SZÁM?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az eredeti számot elnevezzük x-nek.
A nála 28-cal nagyobb szám: x+28
A nála 28-cal nagyobb szám szorozva az eredeti számmal: x*(x+28)
A szám 5-szöröse: 5x
És az 5-szörösénél 924-gyel nagyobb szám: 5x+924

A feladat alapján fel tudunk írni egy egyenletet, amit meg kell oldani:
x*(x+28) = 5x+924
x2 + 28x = 5x + 924
x2 + 23x = 924
x2 + 23x - 924 = 0

Ez egy másodfokú egyenlet, amit a megoldóképlet alapján kell megoldani.
-b±√(b2-4*a*c)/2*a

A két megoldása: x1 = -44 és x2 = 21
Mivel a feldat azt írja, hogy egy természetes számra gondolt az illető, ezért a 21 lesz a megoldás, mert a természetes számokban nincsenek benne a negatív számok.
-1