Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni ehhez a feladathoz: matekórán a kör egyenletével foglalkoztunk, de problémáim adódtak az egyenlet felírásával, mert az órán . Ezért szeretném, ha valaki egyszerűen elmagyarázná.

Feladat: Írjuk fel a kör egyenletét x²+y²+Ax+Bx+C=0 alakban
az O (-5;-5)
az r = 5

odáig eljutottam, hogy fel tudom írni a rövidebb változatát: (x+5)² + (y+5)² = 25
Ezután megpróbáltam levenni a 25-öt a jobb oldalról. És a bal oldalon kellene -25-nek lennie, ha jól nézem.
És akkor megpróbáltam felírni az egyenletet, de a nem vagyok benne biztos, hogy az előjelek jók lennének:
x+ 10x - A + y + 10y - Bx + C = 0

A betűk helyére akkor a szám négyzetét kell írni? Akkor az "A" is (-25) meg a "B" is (-25) lesz? És a C meg 25?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, egyenlet, köregyenlete
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A és B az x és y együtthatói-
"És a bal oldalon kellene -25-nek lennie, ha jól nézem." Nem jól nézed: (x+5)^2=x^2+10x+25.
Módosítva: 5 éve
1