Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3464
Egy apa 3 év múlva lesz kétszer olyan idős lesz, mint a fia. 7 évvel ezelőtt az apa éppen háromszor olyan idős volt mint fia. Melyikük hány éves most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy az apa 3 év múlva x éves lesz, ekkor fia x/2 éves. 7 évvel ezelőtt így az apa x-10 éves volt (mivel 3+7=10 évet megyünk vissza), ekkor fia (x/2)-10 éves volt. A feladat szerint ekkor apa életkora háromszorosa a fiáénak, így utóbbit 3-mal szorozva pont egyenlőek lesznek, tehát:

x-10=3*((x/2)-10), kibontjuk a zárójelet:
x-10=(3x/2)-30, szorzunk 2-vel:
2x-20=3x-60, kivonunk 2x-et:
-20=x-60, végül hozzáadunk 60-at:
40=x.

X azt jelölte, hogy mennyi idős lesz apa 3 év múlva, ezért ő most 37 éves. 3 év múlva így fia 40/2=20 éves lesz, tehát most 20-3=17 éves. 7 évvel ezelőtt az apa 37-7=30 éves volt, fia 17-7=10 éves, ez pont harmada az apáénak, tehát jól számoltunk.
1