Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1867
Egy 28 fős diákcsoport autóbusszal 7 napos táborozásra indul. A csoport tagjai előzőleg
elhatározták, hogy a kirándulás költségeinek a fedezésére elmennek almát szedni.
a) A munka utáni elszámoláskor kiderült, hogy minden nap megduplázták előző napi
bevételüket. (Egyre többen mentek, és egyre hosszabb ideig dolgoztak.) Mennyi pénzt
kerestek öt nap alatt, ha az első napi munkabérük 5000 Ft volt?
b) b) Az 5 napi kereset kevésnek bizonyult, ezért a 6. napon is dolgoztak, és az előző
napi bevételüket most is megduplázták. Mennyit kerestek ezen a napon?
c) A szállás megrendeléséhez szükséges hatjegyű telefonszám utolsó számjegye
elmosódott a papíron, így csak az első öt jegyet tudták biztosan: 24375. A csoport
egyik tagja arra biztosan emlékezett, hogy a hatjegyű szám osztható volt hattal.
Melyik számjegy állhat az utolsó helyen?
d) A táborba autóbusszal utaztak, amelyre ülésrendet állítottak össze. Az első két
ülésre25-en jelentkeztek. Hányféleképpen lehet kiválasztani a két tanulót, ha azt is
figyelembe kell venni, hogy ki ül az ablak mellett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Számoljuk ki, hogy melyik nap mennyit kerestek, ha tudjuk, hogy minden nap dupla annyit kerestek, mint az előző napon:
1. nap: 5000 Ft
2. nap: 10.000 Ft
3. nap: 20.000 Ft
4. nap: 40.000 Ft
5. nap: 80.000 Ft

Tehát 5 nap alatt 5000+10.000+20.000+40.000+80.000 = 155.000 Ft-ot kerestek.

b) Ha az 5. napon 80.000 Ft-ot kerestek, a 6. napon pedig ezt megduplázták, akkor
80.000*2 = 160.000 Ft-ot kerestek aznap.

c) Egy szám akkor osztható 6-tal, ha osztható 2-vel és 3-mal is.
Ahhoz, hogy 2-vel osztható legyen, párosnak kell lennie, tehát ami a végére kerülhet, az a 0, 2, 4, 6, 8.
Hárommal akkor lesz osztható, ha a számjegyeinek összege osztható 3-mal.
2+4+3+7+5 = 21.
Ezért csak a 0 kerülhet a számsor végére. (ha a többit végignézed látod, hogy a számjegyek összege nem lesz osztható 3-mal, így csak a 0 kerülhet oda.)

d) Az ablak melletti helyre a 25-ből 25 féleképp választhatunk ki egy embert. Ha ő már megvan, akkor a mellette lévő ülésre csak 24 emberből választhatunk egyet, ezért 25*24 = 600 féleképp választhatjuk ki a két gyereket.

0