Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1813
Két szám aránya 3 : 5.
Melyik ez a két szám, ha szorzatuk: 18375?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A két számot elnevezzük 3x-nek és 5x-nek. Tudjuk, hogy a két szám szorzata 18375, tehát
3x*5x = 18375

innen pedig csak meg kell oldani az egyenletet:
3x*5x = 18375
15x2 = 18375
x2 = 1225
x = 35

Az egyik szám 3x, vagyis 3*35 = 105
A másik szám 5x, vagyis 5*35 = 175


0