Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékes feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
646
Kristályszódából (Na₂CO₃ · 10 H₂O) és vízmentes nátrium-hidrogén-karbonátból álló keverés 1,64 g-ját 20 cm³ 2 mol/dm³-es sósavoldatban oldjuk. A reakció után az oldatot desztillált vízzel 250 cm³-re egészítjük ki; e törzsoldatnak 10 cm³-ére átlagosan 10,89 cm³ 0,101 mol/dm³-es NaOH oldat fogy. Számítsuk ki a keverék tömeg- és mólszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

`Reakciók:`

`Na_2CO_3+2HCl→2NaCl+H_2O+CO_2`
`NaHCO_3+HCl→NaCl+H_2O+CO_2`
`HCl+NaOH→NaCl+H_2O`


legyen:
`m(Na_2CO_3*10H_2O)=x`, ebben a `Na_2CO_3=106/286*x` g
`m(NaHCO_3)=y`

ekkor az anyagmennyiségek:
`106/286x/(M(Na_2CO_3))=106/286*x/106 ``mol`
`y/(M(NaHCO_3))=y/84` `mol`




`I.Egyenl et:`
tudjuk hogy a két anyag együttes tömege 1,64 g, tehát fel tudjuk írni az alábbi egyenletet:
x+y=1,64

`II.Egyenl et:`

használtunk:
20 cm³ 2 mólos sósavat, ebből ki tudjuk számolni, hány mól sósavat használtunk fel:`0,02*2=0,04` `mól`

de ezt a reakció nem használta fel teljesen, ezért reagáltaja `NaOH`-val a maradék HCl-t, hogy megtudja hány mól felesleg HCl volt:
`10 cm^3-re` → `10,89 cm^3` `0,101M`-os oldat ⇒ `1,0999*10^(-3)mol`
`250 cm^3-re` ⇒ `0,0275 mol` felesleg volt

Felhasznált=összes-felesleg=0,04-0,0275=0,0125 mól ment el a reakcióra.

Azt láthatod a fenti egyenletekben, hogy 1mól `Na_2CO_3-ra` 2mól `HCl ` megy el, akkor
`106/286*x/106 `mólra `2*106/286*x/106 ` mól megy el.

1 mól `NaHCO_3-ra` 1 mól HCl megy el, akkor
`y/84`mólra `y/84` mól `HCl` fog elmenni.

Azt tudod, hogy neked 0,0125 mól HCl met el a reakcióra, tehát ennek a kettőnek az összege meg kell egyezzen az elreagált HCl-lel, tehát a következő egyenletet tudod felírni:
`y/84+2*106/286*x/106 =0,0125`


Ezt az egyenletrendszert kell megoldanod:
`color(red)(y/84+2*106/286*x/106 =0,0125)`
`color(red)(x+y=1,64)`

`x-re` ` 1,43 g-ot kapsz`
`y-ra` ` 0,21-et`

Innen a százalékos összetételt azt rád bízom, szeretnéd, levezetem, kérdésed van, nyugodtan írj.


-S.R.
1