Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia segitseg

Főoldal » Általános iskola » Kémia
318
Oldjátok meg a következő feladatot:
Írd fel a magnézium- oxid vegyi képletét, számítsd ki molekulatömegét, százalékos összetételét. Írd fel atomszámarányát és tömegarányát
Gabriella Jakab

11:04 AM
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Írd fel a magnézium- oxid vegyi képletét:

MgO

számítsd ki molekulatömegét:

Mg 1 mol atomtömege: 24 g
O 1 mol atomtömege: 16 g

1 mol MgO tömege: 24+16=40 g

százalékos összetételét:

Mg%=24*100/40 = 60 tömeg%
O%=16*100/40 = 40 tömeg%


Írd fel atomszámarányát:

1:1 (mert 1 magnéziumhoz 1 oxigén kapcsolódik)

és tömegarányát:

Mg : O = 24 : 16 = 12 : 8 = 6 : 4 = 3 : 2

tehát 3:2 a tömegarány.
0