Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
577
Sosben valaki tudna segíteni?
Ma este 8ig elkene küldenem a fizika tanáromnak...:( A feladat: a Nap és a Plútó vonzóereje mekkora?
Ezeket az adatokat adta meg: Nap tömege: m(nap):6×10²⁴kg
És a gamma értéket: 6,7×10-¹¹ Nm²/kg


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Elmúlt 8 óra, de hátha nem késő...

A Plútó adatait valahonnan ki kell keresni, mondjuk a wikipédiából:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pluto_(t%C3%B6rpebolyg%C3%B3)

M = 6·10²⁴ kg a Nap tömege... hmm, NEM ANNYI !
Lásd https://hu.wikipedia.org/wiki/Nap
M = 2·10³⁰ kg a Nap tömege
m = 1,3·10²² kg a Plútó tömege.
γ = 6,7×10⁻¹¹ Nm²/kg²

Plútó távolsága a Naptól: minimum
d₁ = 4 436 824 613 km ≈ 4,4 · 10¹² m
és maximum
d₂ = 7 375 927 931 km ≈ 7,4 · 10¹² m

Vonzóerő:
F = γ·M·m/d²

Napközelben:
F₁ = 6,7·10⁻¹¹ · 2·10³⁰ · 1,3·10²² / (4,4·10¹²)² ≈ 8,998·10¹⁶ N
Naptávolban:
F₂ = 6,7·10⁻¹¹ · 2·10³⁰ · 1,3·10²² / (7,4·10¹²)² ≈ 3,181·10¹⁶ N
0