Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
483
Nem tudjuk, hogy milyen töménységű a NaOH-oldatunk. Ennek megállapítása céljából kiveszüno belőle 20 grammot, és addig adunk hozzá 5 tömeg%-os kémsav-oldatot, amíg a keletkező oldat semleges nem lesz. A hozzáadott kénsav-oldat tömege 98 g.
Hogyan állapítjuk meg, hogy az oldatunk mikor lesz semleges?
Hány tömeg%-os volt a NaOH-oldatunk?
Hány tömeg%-os lesz a keletkezett oldat a benne oldott sóra nézve?

A válaszokat előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

A semleges oldat megállapításához több út is van, vagy indikátort adunk a rendszerhez, vagy mérjük a pH-t hozzáadagolás közben.

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = `g/(mol)`

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2So_4` + 2 `H_2O`


A kénsav oldatunk 5 tömeg%-os, azaz

100 g-jában van 5 g kénsav

98 g oldatban van `98/100*5` = 4,9 g kénsav, ez pedig `4.9/98` = 0,05 mol

Az egyenlet szerint ehhez `0.05*2` = 0,1 mol NaOH szükséges, ennek a tömege `0.1*40` = 4 gramm

20 g oldatban van 4 g NaOH

100 g oldatban `100/20*4` = 20 g NaOH

A NaOH-oldatunk 20 tömeg%-os volt.

Keletkezett az egyenlet szerint 0,1 mol `Na_2SO_4`, ami `0.1*142` = 14,2 g

Az oldat teljes tömege pedig 20+98 = 118 g

118 g oldatban van 14,2 g `Na_2SO_4`

100 g oldatban van `100/118*14.2` = 12,03 g

Az oldat nátrium-szulfátra nézve 12,03 tömeg%-os.
0